CC Diagnostics

Betere screening naar baarmoederhalskanker, minder onzekerheid voor 1 miljoen vrouwen in Europa!

CC Diagnostics werkt aan het de ontwikkeling van een gepatenteerde DNA gebaseerde hypermethylatie qPCR test. Met deze test kan er beter gescreend worden naar baarmoederhalskanker en de voorstadia hiervan. De pre-validation studie toont nu aanwijzingen dat implementatie van deze test in Europa een 33% verlaging van het aantal onterecht van baarmoederhalskanker verdachte vrouwen zou betekenen. Bovendien kan dan een jaarlijkse kostenbesparing van 120 miljoen euro gerealiseerd worden.

De huidige manier van screenen naar baarmoederhalskanker is niet specifiek genoeg. De sensitiviteit is in de loop der jaren verbeterd. Echter worden er door de huidige manier van testen te veel vrouwen onterecht verdacht voor baarmoederhalskanker (fout positief). Al deze vrouwen moeten naar de gynaecoloog en ondergaan daar invasief onderzoek naar hun baarmoederhals (colposcopie). Ze zitten ruim 3 weken in onzekerheid en horen uiteindelijk dat er niets mis is met hun baarmoederhals. In Europa gebeurt dit bij bijna 1 miljoen vrouwen per jaar. CC Diagnostics wil al deze vrouwen meer zekerheid geven en de gezondheidskosten die met deze onnodige screening samen gaan beperken.

In samenwerking met ervaren onderzoekers uit het UMCG wordt deze test gevalideerd zodat certificering, productie en distributie mogelijk wordt. Zodra CC Diagnostics met deze test een proof-of-sale behaald, wordt er een geschikte sublicentie afnemer gezocht die deze test verder wereldwijd zal vermarkten. CC Diagnostics zal zich na een succesvolle lancering van deze test richtingen op andere toepassingsgebieden van deze technologie.

Via Health Tech Yard is CC Diagnostics op zoek naar partners in het netwerk die kunnen ondersteunen bij het testen van de innovatie.