Platform voor Health Tech Yard tijdens event KIEN Innovatiemeesters Inspireert

18 juni 2018

Innovatie is ..... goed kijken bij andere branches

Platform voor Health Tech Yard tijdens event KIEN Innovatiemeesters Inspireert

KIEN Innovatiemeesters, het knooppunt voor Innovatie in de Elektrotechniek in Nederland, organiseerde op woensdagmiddag 13 juni 2018 het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (KII) in Woerden. Het evenement stond in het teken van Innovation & Play; hoe kijken E- en W-installateurs op een speelsere en vereenvoudigde manier naar 'innovatie'? Hoe zetten ze hiervoor de eerste stappen tijdens dit evenement? En hoe gaan zij hiermee, direct na het evenement, praktisch aan de slag in bijvoorbeeld de zorgsector?

Innovatie is… goed kijken bij andere branches

Topvoetbalscheidsrechter Bas Nijhuis en auteur Eddy van der Ley trapten samen het evenement op ludieke wijze af en deelden hun visie op innovatie. Welke innovaties zijn 'hot topics' in de voetbalwereld? Hoe helpen deze innovaties Nijhuis als scheidsrechter? En hoe past hij innovaties als eigenaar van een bakkerij toe in de bakkerswereld? Vanuit verschillende branches zien ze samen dat innovatie noodzakelijk is om te verbeteren. " Er worden in de voetbalwereld de laatste jaren steeds meer innoverende technieken toegepast om de sport eerlijker te maken. Denk hierbij aan de doellijntechnologie of de videoreferee. Bovendien zijn op ieder innovatiepad leermomenten te vinden". KIEN Innovatiemeesters wil hiermee aantonen dat je als mens nooit uitgeleerd bent en je veel kunt leren van bedrijven buiten je eigen sector. Dit geldt uiteraard ook voor installateurs die werkzaam zijn in de zorgbranche. Een innovatie die bijvoorbeeld in de automotivebranche gebruikt wordt, kan tevens uitstekend toepasbaar zijn in de zorgsector. Door op deze manier 'grensoverschrijdend' te werken, kunnen installateurs hier hun vruchten van plukken.

De beste innovaties komen uit onverwachte hoek

De tweede spreker tijdens het evenement, Marc van Delft (technisch directeur van Van Delft Groep), benadrukt ook dat je veel kunt leren van anderen en hiermee je eigen innovatiekracht kan vergroten. " In de installatiebranche is het goed om eens een kijkje te nemen in de keuken van een ander bedrijf. Leer van elkaar en ontketen hierbij collectieve denkkracht. Juist deze verbinding en samenwerking tussen medewerkers zorgen voor een nieuwe manier van denken. Innovatie kan al klein en dicht bij jezelf liggen, maar samen kun je nog meer bewerkstelligen", aldus Marc.

Rutger Slump, leider van het innovatieteam van leiderschapsinstituut De Baak die de middag afsloot, begrijpt waarom de installatiebranche nog steeds worstelt als het op vernieuwingskracht aankomt. " Organisaties zitten vast in een patroon uit het verleden en het nieuwe sluit niet aan op de structuur die gebouwd is uit het verleden".

Juist daarom is het zo belangrijk voor installatiebedrijven om zich los te wikkelen uit vaste patronen en nieuwe technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen te volgen, eigen te maken en daar waar het kan toe te passen. KIEN Innovatiemeesters helpt hierbij met bijvoorbeeld Health Tech Yard: dé proeftuin waar hightech, healthcare, academische kennis en MKB samenkomen, waar in co-creatie ideeën worden uitgewerkt, getest en ontwikkeld tot concrete innovaties in de zorg. Van ideeën die langer zelfstandig thuis wonen stimuleren tot aan het faciliteren van behandelingen in de eigen woonomgeving. Het innovatieve vermogen van installateurs speelt daar een cruciale rol in.

Meer weten? Kijk op www.kieninnovatiemeesters.nl of op www.healthtechyard.nl.