Virtual reality in de gezondheidszorg

30 oktober 2017

"De grote uitdaging is dat we nog niet weten wat deze techniek allemaal kan betekenen. Om daarachter te komen hebben we de Hub ook opgericht." Joep Kolijn — Innovator eLab GGzE

Virtual Reality en Geestelijke gezondheidszorg, een uitstekende combinatie. Althans, dat is de insteek van de GGzE. Op de Grote Beek is de VR Hub gelanceerd. Deze hub richt zich op de ontwikkeling van VR-applicaties die de gezondheidszorg ondersteunen. Joep Kolijn, Innovator eLab bij de GGzE, opende het lab door het publiek kennis te laten maken met de wereld van VR.

Van claustrofobie tot psychoses en van ontspanning tot hoogtevrees, er valt veel te ervaren in VR. Dit zijn enkele voorbeelden van de projecten die in de VR Hub ontwikkeld worden. Tijdens de opening wordt het publiek uitgenodigd om deze ervaring vooral zelf te ondergaan. "We kunnen veel praten over VR, maar dat is iets dat je echt zelf moet ervaren." Aldus Kolijn. Volgens hem is Virtual Reality een goede manier om hulpverlening uit te breiden: "Met VR ben je in staat om situaties iedere keer weer opnieuw neer te zetten. Bijvoorbeeld rondom vliegangst. De oefensetting kun je iedere keer aanpassen en iemand kan daarin tien keer opstijgen. Normaal is dat niet te realiseren. Je kan dus de ruimte aanpassen waarin iemand in staat en tegelijkertijd de tijd dat iemand kan oefenen vergroten. Daardoor is de kans groot dat je de doorlooptijd van een behandeling kan verkorten. De grote uitdaging is dat we nog niet weten wat deze techniek allemaal kan betekenen. Om daarachter te komen hebben we de Hub ook opgericht."

Eindhoven is een centrale plek voor veel VR-bedrijven en Kolijn verwacht dat de GGzE hier een deel van uit kan maken: "In Eindhoven zijn er 42 bedrijven met Virtual Reality bezig. Met de Hub willen we dat ecosysteem invulling geven en daadwerkelijk een plek aanbieden waar het mogelijk is om gezamenlijk ervaring op te doen en stappen te zetten tot betere producten." Niet alleen gevestigde bedrijven, maar ook start-ups zijn welkom in de VR Hub. Een voorbeeld hiervan is Mind Mansion, die angsten aanpakt door mensen in VR hiermee te confronteren.

De VR Hub moet een proeftuin worden waar het bedrijfsleven, cliënten en behandelaars samen aan toepassingen werken. "We moeten een plek hebben waar we als hulpverleners met de techniek kunnen oefenen. We willen gaan bedenken hoe we het in kunnen zetten in methodieken en behandelingen. Maar wij missen de competentie om dingen te ontwikkelen in VR, die hebben bedrijven wel. Wij hebben kennis over geestelijke gezondheidszorg en bedrijven missen die kennis weer." Zo vertelt Kolijn. Joyce de Laat, projectleider VR Hub GGzE, vult hem aan: "Er komt een betere aansluiting met de daadwerkelijke behoefte, bedrijven denken vaak vanuit de technische mogelijkheden maar hebben minder affiniteit met de behoefte op de werkvloer en van de eindgebruiker. Als we ze in een vroege fase bij elkaar brengen krijg je een product dat beter aansluit op de echte werkwijze."


bron: E52